Maturana i les paraules evocadores 

“Palabras Evocadoras. El hecho de que uno se acuerde de las palabras de sus maestros muestra que estas fueron evocadoras y transformadoras. Sí, esa reflexión me mostró algo que empecé a comprender plenamente a lo largo de mis estudios de medicina y biología: es de una manera u otra según el vivir que se viva, y ese ser penetra todas las dimensiones del vivir de uno, desde el sentir al pensar y al hacer, y por ello nada de lo vivido es trivial. Lo central en la formación de un estudiante no es la información, sino el vivir del o de los maestros con quienes se convive. Sin encuentro no hay sabiduría. Sin amar en el presente no hay encuentro” Humberto Maturana. Biólogo chileno.

 

Revista Mente Sana número 54, página 33

 

 

Comentarios: 4
 • #4

  Xavier Roy Capell (jueves, 13 julio 2017 01:46)

  Bones companys, estic d'acord amb tot el que comenteu, hi ha mestres que deixin emprenta en nosaltres, tant possitiva com negativa.
  A mi tot aquest tema em remou una cosa, i és la importància que té la frequència en la que vibrem les persones i la reprecusió q això té en la gent que ens envolata, ja siguin nens, familiars o amics. Per que la mateixa activitat feta per un mestre o per un altre canvia tant?? I el que per ami encara es més curiós, per que la mateixa activitat, realitzada pel mateix mestre, en el mateix moment, arriba diferent a cada persona? Doncs jo penso que cada persona vibra de manera diferent i rep allò pel que està codificat a rebre.
  Llavorns com a mestres hem d'intentar q la nostra freqüència sigui el mes neutra i objectiva possible pq arribi a tothom.

 • #3

  Mònica Vilaseca (jueves, 13 julio 2017)

  Bones
  Certament, la figura del mestre/professor és molt significativa si li transmet el coneixement de manera vivencial, que li mogui a l'alumne/a.
  Textualment d'una docent experimentada i amb passió als ulls (va venir a fer una xerrada al centre per un canvi de "modalitat" que ella havia viscut): "Educar amb amor i humor". I m'atreviria a afegir, i amb entusiasme, que és el què transmetia aquella sàvia dona.
  M'agradaria afegir que hi ha mestres que et deixen petjada (uns més fortes que d'altres). Però lligat amb el tema de la "quiebre", fins i tot els que en principi no et deixen petjada, també aprens que allò que no t'ha convençut o no t'ha transmès aquell professional és quelcom que tu vols evitar per als teus alumnes, per tant, també és un aprenentatge que en pots treure.

 • #2

  M.angels (miércoles, 12 julio 2017 17:22)

  Hola, jo també voldria evocar la figura de dos, tres professors/es que han estan protagonistes en el meu procés formatiu. Han estat i estan presents en com he dissenyat la meva trajectòria professional i també personal. Van saber treure de mi el millor, fent l’oportuna reflexió, la pregunta pertinent i evocadora. Docents experts en la seva matèria ( literatura, filosofia, treball social) però tots tres han estat un referent als quals sempre voldria imitar per replicar la seva pràctica. He reviscut sovint la seva forma solemne de reconèixer les meves fortaleses, de fer-me reflexionar sobre les alternatives i les opcions. Les seves preguntes punyents que et feien repensar el teu disseny de vida, la teva manera tosca d’encarar els conflictes. Sovint penso que aquestes figures haurien de tenir cada cop mes protagonisme en l’entorn educatiu, pel que fa als continguts cada cop serà més fàcil accedir-hi i gestionar la capacitat de gestionar dades i informació però per contra cada cop serà mes necessària la figura del docent que sap estar allà on mes falta fa. El que acompanya i impulsa la teva força, el teu potencial.
  Es cert que han estat pocs però la seva petjada ha traspassat el meu present i es projecta en altres futurs ( fill, alumnes, persones.....). Gràcies a tots ells a totes elles.

 • #1

  Dani (miércoles, 12 julio 2017 12:33)

  Es cierto, que nuestra personalidad, nuestra forma de pensar, nuestras acciones han sido moldeadas por la resultante de muchos factores de la vida. Uno de esos factores, sin lugar a dudas, han sido algunos profesores que nos han marcado y dejado huella. Seguramente tenemos 2 o 3 profesores que consiguieron motivarnos o estar muy atento en sus clases por su carisma, por su forma de explicar, o simplemente por hacer amenas las clases. Yo en mi etapa universitaria podría acordarme de 3 que me ayudaron mucho en mi formación y en como soy ahora como persona y docente.